Składniki:
1. 2,5 szklanki mąki pszennej
2. 2 szklanki mleka
3. 2 jajka
4. 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
5. 2 łyżki cukru
6. Szczypta soli
7. 2 nieduże jabłka
8. Olej do smażenia
Wykonanie:
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek; białka ubić na sztywną pianę, a żółtka wymieszać (zmiksować) z mlekiem, proszkiem do pieczenia, przesianą przez sitko mąką, cukrem i szczyptą soli. Do tak powstałego ciasta dodać ubitą piane i delikatnie wymieszać.
Jabłka umyć, osuszyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Starte jabłka dodać do ciasta i wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej i na gorący kłaść porcje ciasta formując racuchy. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone racuchy wykładać na chwilę na papierowy kuchenny ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu i podawać oprószone cukrem pudrem lub z ulubioną konfiturą.