SKŁADNIKI:

Ciasto:
1. 5 łyżek cukru
2. 1/3 szklanki mąki pszennej
3. 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
4. 2 jajka
5. źyżeczka proszku do pieczenia
6. Tłuszcz i mąka do formy
Krem:
1. 2/3 szklanki cukru pudru
2. Sok z czterech cytryn
3. 5 łyżek masła
4. 4 kiwi
5. 3 jajka
6. Listki mięty

WYKONANIE:

Po oddzieleniu białek od żółtek białka wymieszać z dwoma łyżkami zimnej wody i ubić na pianę dodając stopniowo cukier puder. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać, a następnie dodać wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki przesiane przez sitko i delikatnie połączyć wszystkie składniki. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną mąką blachę i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Wystudzić.
Jajka na krem roztrzepać z cukrem, sokiem cytrynowym i masłem. Wszystkie składniki podgrzewać w rondelku o grubym dnie cały czas mieszając. Nie dopuścić do zagotowania. Krem przetrzeć przez gęste sito i odstawić do schłodzenia (powinien zgęstnieć).
Następnie posmarować wystudzony biszkopt masą a na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone w plasterki kiwi. Udekorować listkami mięty.