RYŻOWE PĄCZKI
1 vote, 6.00 avg. rating (104% score)

SKŁADNIKI:

1. Szklanka ryżu
2. 2 szklanki mleka
3. 3 łyżki cukru
4. 2 jajka
5. 3 łyżki masła
6. 5 łyżek mąki pszennej
7. 2 dag drożdży
8. łyżka rumu
9. Po 3 łyżki kandyzowanych owoców, rodzynek i orzechów
10. Litr oleju do smażenia
11. Sól

WYKONANIE:

Rodzynki opłukać na sitku i osuszyć a następnie skropić rumem, odstawić, na co najmniej godzinę, aby przeszły alkoholem; orzechy i owoce kandyzowane posiekać. Zagotować mleko z ? łyżeczki soli i łyżką cukru.
Wsypać ryż i gotować przez około 12 minut (mieszać i uważać, aby się nie przypalił!). Po zdjęciu z ognia należy dodać masło i dokładnie wymieszać. Przestudzić.
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do przestudzonej masy ryżowej, dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę, drożdże i owoce z orzechami a także rodzynki. Ubić sztywną pianę z białek i również dodać do masy ryżowej. Ostrożnie wymieszać. Z powstałej masy formować pączki i kłaść je na rozgrzany olej. Smażyć na złoty kolor, a po wyjęciu i osączeniu obsypać cukrem pudrem.