Składniki:

Na ciasto:

1. 15 dag czekolady deserowej (1,5 tabliczki)
2. 5 jajek
3. 2 łyżki mąki pszennej
4. ? szklanki cukru
5. Kakao
6. Sól
7. 5 dag rodzynek

Na krem:

8. Szklanka śmietany kremówki
9. Słoik wiśni z kompotu
10. Opakowanie zagęstnika do śmietany
11. Opakowanie cukru waniliowego

Wykonanie:

Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, a żółtka ubić z cukrem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej; rodzynki posiekać. Czekoladę połączyć z rodzynkami i ubitymi żółtkami, dodać pianę z białek i przesianą mąkę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem i wylać do niej ciasto; wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 25 minut.
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i zagęstnikiem do śmietany. Ostudzone ciasto posmarować śmietanowym kremem; wzdłuż jednego boku ułożyć osączone z kompotu wiśnie i zwinąć ciasną roladę.