Składniki:
Na ciasto:
1. 3 szklanki mąki pszennej tortowej
2. 1 szklanka cukru pudru
3. 5 żółtek
4. 1 kostka margaryny do pieczenia na przykład Kasi
Ponadto:
5. 2 opakowania czekoladowego budyniu w proszku
6. 1 litr mleka
7. 5 białek
8. 1 kilogram jabłek
9. Pół szklanki cukru pudru
10. 10 dag włoskich orzechów
Wykonanie:
Składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść gładkie jednolite ciasto. Podzielić na pół; jedną część rozwałkować i wylepić ciastem prostokątną blaszkę do pieczenia.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami; wyłożyć na ciasto w blaszce. Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu i rozsmarować na jabłkach a następnie posypać posiekanymi orzechami.
Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć ciasto w blaszce. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (170 stopni Celsjusza) na pół godziny.
Białka ubić z cukrem pudrem i wyłożyć na ciasto; zmniejszyć temperaturę w piekarniku o 10 stopni i piec placek jeszcze 10 minut.