Składniki:

1. 10 dag masła
2. 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
3. 6 jajek
4. 2 szklanki wody
5. Duża szczypta soli
6. Olej do głębokiego smażenia
7. Cukier puder do oprószenia
8. Bita śmietana do napełnienia ciastek

Wykonanie:

Do garnka wlać wodę, dołożyć masło i zagotować. Do gotującego się płynu wsypywać powoli mąkę i sól intensywnie mieszając i gotować do chwili, gdy ciasto zbije się w gładką jednolitą kulę. Zdjąć z ognia i przestudzić a następnie wmieszać jajka i dokładnie zmiksować. Wstawić do lodówki na około pół godziny.
W głębokim rondlu rozgrzać olej i łyżką nabierać porcje ciasta i wykładać delikatnie na wrzący tłuszcz. Smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor odwracając ptyśki widelcem.
Po wyjęciu i odsączeniu z nadmiaru tłuszczu napełnić ptyśki bitą śmietaną ze szprycki i oprószyć cukrem pudrem.