SKŁADNIKI:
1. 1/3 szklanki mąki pszennej
2. 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
3. 2 jajka
4. 5 łyżek cukru
5. źyżeczka proszku do pieczenia
6. Tłuszcz i mąka do blachy
7. ? kg jabłek (szara reneta lub antonówka)
8. Kisiel cytrynowy
9. Cukier waniliowy
10. 12 okrągłych biszkoptów
11. źyżki śmietany 18%
12. 2 galaretki porzeczkowe
WYKONANIE:
Białka wymieszać z dwoma łyżkami zimnej wody i ubić na sztywno powoli dosypując cukier. Wymieszać delikatnie z żółtkami i przesianymi mąkami z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć na wysmarowaną masłem i wysypaną mąką blaszkę u piec przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Wystudzić.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Włożyć do garnka, podlać odrobinę wodą i udusić. Do gorących jabłek dodać cukier waniliowy i kisiel i energicznie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu (można dać odrobinę mniej wody), a gdy przestygnie wymieszać ze śmietaną.
Na biszkopcie rozsmarować masę jabłkową, na niej poukładać biszkopty i lekko je docisnąć a na końcu zalać gęstniejąca galaretką. Wstawić do lodówki aż stężeje.