Placek jabłkowy z gruszkami
1 vote, 5.00 avg. rating (94% score)

Składniki:

1. Około 70 dag jabłek
2. Pół kilograma gruszek
3. 3 łyżki cukru
4. 12 dag masła
5. 1 żółtko
6. 8 dag płatków migdałowych
7. 20 dag mąki pszennej
8. 7 dag cukru pudru
9. Skórka otarta z jednej cytryny
10. 1 opakowanie cukru waniliowego
11. Bułka tarta
12. Sól

Wykonanie:

Z mąki, masła, cukru pudru, soli i żółtka zagnieść gładkie ciasto; owinąć folią i wstawić do lodówki na pół godziny.
Jabłka i gruszki umyć, osuszyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Posypać cukrem i smażyć na małym ogniu przez 10 minut.
Płatki migdałowe (połowę), skórkę cytrynową podsmażyć z cukrem waniliowym. Dołożyć do owoców. Wymieszać.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć na blaszkę do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika (200 stopni Celsjusza) na 15 minut. Blaszkę wyjąć, ciasto posypać tartą bułką i wyłożyć masę owocową, posypać resztą płatków migdałowych. Temperaturę w piekarniku obniżyć do 180 stopni i piec placek jeszcze przez 20 minut.
Przed podaniem można udekorować kleksami z bitej śmietany.