Składniki:

1. 1 szklanka mąki pszennej
2. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
3. Pół szklanki mleka
4. 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
5. 3 jajka
6. 4 banany
7. 1 łyżka cukru waniliowego
8. 1 cytryna
9. Mielony cynamon
10. 4 łyżki wiórków kokosowych
11. Cukier puder do posypania
12. Olej do głębokiego smażenia

Wykonanie:

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia do miski. Do mąki dodać mleko i śmietanę, wbić jajka, dodać cukier i cukier waniliowy.
Cytrynę umyć, sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę, którą dodać do reszty składników w misce a sok wycisnąć i odstawić. Składniki w misce zmiksować na gładkie ciasto bez grudek. Miskę z ciastem przykryć i odstawić na około 15 minut. Po tym czasie dodać do ciasta wiórki kokosowe i jeszcze raz ciasto dokładnie wymieszać.
We frytkownicy lub rondlu o grubym dnie rozgrzać olej.
Banany obrać i pokroić na mniejsze części i skropić sokiem z cytryny i oprószyć cynamonem. Tak przygotowane kawałki owoców zanurzać w cieście kokosowym tak, aby całe pokryte były ciastem i kłaść delikatnie na gorący tłuszcz. Smażyć na złoty kolor obracając widelcem. Po usmażeniu kłaść na papierowym ręczniku w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu i oprószyć cukrem pudrem.