Składniki:
1. 2 jajka
2. 1 szklanka mąki pszennej
3. ? szklanki jasnego piwa
4. 3 łyżki cukru pudru
5. Szczypta soli
6. 1 świeży ananas
7. 1 kieliszek rumu (50 ml)
8. Olej do głębokiego smażenia
9. Świeża mięta do dekoracji
10. Cukier puder do posypania
Wykonanie:
Przygotować ciasto: w głębokim naczyniu wymieszać mąkę z jajkami, cukrem pudrem i szczyptą soli a następnie stale mieszając (lub miksując za pomocą miksera) powoli dolewać piwo aż masa będzie jednolita i gładka (bez widocznych grudek mąki). Gotowe ciasto odstawić na piętnaście minut, aby ?odpoczęło?.
Ananas obrać i pokroić na nieduże i cienkie kawałki; kawałki owocu skropić rumem.
W głębokim rondlu rozgrzać olej.
Kawałki owoców zanurzać w cieście i kłaść na gorący tłuszcz i smażyć na złoty kolor (odwracać, aby kawałki równomiernie się usmażyły). Wyjmować na papierowy kuchenny ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu a przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować listkami mięty.