Składniki:
1. 5 żółtek
2. 1,5 szklanki mąki pszennej
3. 1 łyżka spirytusu
4. 3 łyżki kwaśnej śmietany
5. Mąka do oprószenia stolnicy
6. Pół kilograma tłuszczu do głębokiego smażenia
7. Cukier puder zmieszany z cukrem waniliowym do oprószenia ciastek.
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, dodać żółtka i śmietanę, wlać spirytus. Wszystkie składniki wymieszać a następnie zagnieść gładkie lśniące ciasto. Ciasto wybić prze kilka minut dokładanie wałkiem a następnie podzielić na mniejsze części i każdą z nich cieniutko rozwałkować na lekko oprószonej mąką stolnicy. Z ciasta wykrawać kwadraty, każdy z nich nadkrawać od kąta do środka i co drugi kawałek zaginać do środka. Na środku dokładnie docisnąć palcem.
W rondlu rozgrzać tłuszcz kłaść partiami gotowe wiatraczki na gorący tłuszcz; smażyć z obydwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu wiatraczki układać na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar tłuszczu, a następnie układać na półmisku oprószając obficie cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.