Składniki:

1. Około 1,5 szklanki mąki pszennej
2. 2 jajka
3. 1 łyżka cukru
4. Pół łyżeczki sody oczyszczonej
5. Kilka kropli aromatu śmietankowego
6. 1 opakowanie cukru waniliowego
7. Szklanka maślanki
8. 30 dag twarogu
9. Olej do smażenia
10. Cukier puder do posypania

Wykonanie:

Jajka wbić do wysokiej miski, dodać cukier, cukier waniliowy, aromat i dokładnie zmiksować a następnie powoli dolewać maślankę. Gdy składniki dobrze się połączą powoli przesiewać (cały czas miksując) mąkę. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany, więc można dodać więcej mąki lub więcej maślanki w zależności, jakie wyjdzie.
Twaróg rozkruszyć widelcem i dodać do ciasta; wszystko dokładnie wymieszać (w cieście powinny być widoczne grudki twarogu).
Na patelni rozgrzewać olej i kłaść łyżką porcje ciasta formując owalne racuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przekładać z patelni na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu a przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.