SKŁADNIKI:
1. łyżka likieru amaretto
2. 0,1 litra mocnego naparu kawy
3. 2 łyżki cukru pudru
4. żółtko
5. Szklanka śmietany kremówki
6. 0,25 kg serka mascarpone lub mielonego twarogu
7. 10 dag podłużnych biszkoptów
8. Gorzka czekolada
9. 2 łyżki kakao
10. 2 banany
11. Limonka i mięta do dekoracji
WYKONANIE:
Kawę wymieszać z amaretto i dobrze schłodzić. Żółtko i cukier puder utrzeć, dodać twaróg i ubitą śmietanę i dokładnie wymieszać. Tabliczkę czekolady zetrzeć na tarce i dodać do masy. Wymieszać.
Biszkopty namoczyć w naparze kawy i wyłożyć nimi dno formy. Banany obrać i przekroić wzdłuż, na biszkopty wyłożyć część masy, na nią przekrojone banany, następnie warstwę masy i na nią pozostałe namoczone biszkopty. Na końcu ma być masa twarogowa. Gotowe tiramisu posypać po wierzchu ciemnym kakao (najlepiej przez gęste sitko). Wstawić do lodówki, aby stężało (najlepiej na całą noc); na końcu, przed podaniem udekorować limonką i miętą.