LUKROWANE OPONKI

0
684

SKŁADNIKI:

1. 2 szklanki mąki pszennej
2. 15 dag chudego twarogu
3. 6 łyżek mleka
4. 1/3 szklanki cukru
5. 6 łyżek oleju
6. Skórka otarta z jednej cytryny
7. 1 proszek do pieczenia
8. Kg smalcu do smażenia
9. Płatki migdałowe
10. Lukier

WYKONANIE:

Twaróg rozetrzeć z cukrem, olejem i mlekiem. Dodać otartą skórkę cytrynową i szczyptę soli. Przesiać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze wyrobić ciasto, ciasto rozwałkować na grubość około 2 centymetry.
Z ciasta wycinać szklanką krążki. W każdym krążku kieliszkiem zrobić po środku dziurkę a wycięte części ciasta zagnieść jeszcze raz i całość czynności powtórzyć.
We frytkownicy lub garnku rozgrzać smalec i na gorący wkładać po kilka oponek. Smażyć po około dwie minuty każdą stronę na złoty kolor. Wyjmować na papierowe ręczniki, aby ociekły z tłuszczu.
Płatki migdałowe uprażyć na patelni. Każdą oponkę polać lukrem i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.