Składniki:

1. 2 kilogramy szynki bez kości i skóry
2. 2 łyżki miodu
3. 2 łyżki musztardy
4. 5 limonek
5. 1 słoiczek dżemu pomarańczowego
6. Pół szklanki bulionu (może być z kostki)
7. 3 ? 4 ząbki czosnku
8. 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn)
9. 3 łyżki oleju
10. Garść goździków
11. Mielona papryka
12. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Mięso z szynki dokładnie umyć, oczyścić i osuszyć. Obwiązać kuchenną nitką, aby uformować zgrabną pieczeń. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
Czosnek obrać, umyć, osuszyć rozgnieść i wymieszać z miodem, musztardą, posiekanymi ziołami, olejem oraz przyprawami: papryką, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Natrzeć przygotowaną mieszanką mięso, przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Po kilku godzinach wstawić na 10 minut do nagrzanego piekarnika (220 stopni Celsjusza). Po tym czasie podlać bulionem i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez 1,5 godziny. Od czasu do czasu mięso polewać wytworzonym sosem.
Upieczoną szynkę wyjąć, usunąć nici i posmarować dżemem pomarańczowym. Limonki dokładnie wyszorować, osuszyć i pokroić w plasterki. Obłożyć nimi mięso mocując plasterki limonek goździkami do mięsa. Limonki także posmarować dżemem i wstawić jeszcze na 15 minut do piekarnika.