Składniki:

1. 2 kilogramy karkówki bez kości
2. 2 duże ziemniaki
3. 2 cebule
4. Tymianek
5. Lubczyk
6. Majeranek
7. 2 główki czosnku
8. Listek laurowy
9. Ziele angielskie
10. Oliwa
11. Sól, pieprz ziołowy

Wykonanie:

Karkówkę dokładnie umyć i osuszyć. Pieprz ziołowy, lubczyk, tymianek i majeranek rozetrzeć z oliwą, aby powstała dosyć gęsta papka. Dodać pokruszony listek laurowy i rozgniecione ziarenka ziela angielskiego. Powstałą pastą dokładnie nasmarować mięso. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Po wyjęciu mięsa z lodówki umieścić je w naczyniu żaroodpornym i podlać niewielką ilością wody. Piekarnik nagrzać do 180 stopnie Celsjusza i wstawić naczynie z mięsem na 2 godziny. Po około 40 minutach od początku pieczenia dodać obrane ząbki czosnku, a naokoło pieczeni ułożyć obrane, umyte i pokrojone w plasterki ziemniaki i cebulę.