Łopatka w owocowym sosie

0
595

Składniki:

1. 2 kilogramy łopatki ze skórą
2. 2 ? 3 ząbki czosnku
3. Sól
Marynata:
1. 1 butelka czerwonego wytrawnego wina
2. 6 liści laurowych
3. Skórka z cytryny
4. Pół łyżeczki ziarenek ziela angielskiego
5. 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
6. Laska cynamonu
Oraz:
1. Pół kilograma suszonych owoców (śliwki, morele, jabłka, figi, rodzynki, gruszki)
2. 10 dag obranych migdałów
3. Kilkanaście goździków
4. Rozmaryn, tymianek

Wykonanie:

Łopatkę umyć, skórkę ponacinać w kratkę. Czosnek obrać i rozetrzeć z solą; natrzeć mięso. Mięso włożyć skórą do góry w kamiennym garnku lub szklanym naczyniu. Skórkę cytrynową pokroić w paseczki, liście laurowe pokruszyć; dodać do wina razem z pieprzem, zielem angielskim i cynamonem. Marynatą zalać łopatkę i odstawić do lodówki na kilkanaście godzin ? najlepiej na całą noc.
W nacięcia w skórze powbijać goździki, ułożyć w brytfance i podlać marynatą. Piec około 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopnie Celsjusza. Od czasu do czasu polewać marynatą, a później powstałym z pieczenia sosem.
Mięso wyjąć na półmisek i wstawić do ciepłego piekarnika. Sos z pieczenia przecedzić i dodać pozostałą marynatę oraz pokrojone owoce i migdały. Podgrzewać aż owoce wchłoną płyn doprawić ziołami.