Gulasz drobiowy z kurkami

0
757

Składniki:

1. 20 dag świeżo zebranych kurek
2. Pół kilograma mięsa z piersi kurczaka
3. 1 szklanka 18 % śmietany
4. 1 łyżeczka soli
5. 2 łyżki masła
6. Olej
7. Świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Grzybki dokładnie oczyścić z igliwia i piasku, wypłukać pod bieżącą wodą. Zalać w rondlu wodą, lekko osolić i gotować około 5 minut. Osączyć i ostudzić; większe sztuki pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni roztopić masło i wsypać osączone grzyby; smażyć ciągle mieszając około 15 minut.
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym kuchennym ręcznikiem i pokroić w dosyć dużą kostkę. Na patelni rozgrzać trochę oleju i usmażyć na nim mięso na rumiany kolor. Dodać przesmażone grzyby i dalej smażyć około 15 minut, a następnie wlać śmietanę, przyprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, chwilkę dusić pod przykryciem na małym ogniu.
Można posypać posiekaną drobno zieloną natką pietruszki.