Składniki:
1. 1,5 kilograma pieczeniowej wołowiny
2. 1łyżeczka mielonej papryki
3. 20 dag słoniny
4. 4 łyżki oleju
5. 1 cebula5 suszonych grzybków
6. Pół szklanki śmietany
7. 2 łyżeczki mąki pszennej
8. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Na marynatę:
1. Pół szklanki białego winnego octu
2. 2 listki laurowe
3. 2 ziarenka jałowca
4. 2 ziarenka czarnego pieprzu
5. 1 cebula
Wykonanie:
Słoninę zamrozić. Grzyby umyć, namoczyć w pół szklanki wody.
Składniki na marynatę połączyć w jednym garnku z 2 szklankami wody, zagotować i ostudzić. Zimną marynatą zalać mięso, przykryć i wstawić do lodówki, na co najmniej pięć godzin (najlepiej na całą noc).
Zmrożoną słoninę pokroić w cienkie słupki. Mięso wyjąc z marynaty i naszpikować zmrożonymi słupkami słoniny. Mięso oprószyć solą, świeżo zmielonym pieprzem i papryką. Olej rozgrzać w rondlu i obsmażyć mięso ze wszystkich stron aż się zrumieni. Podlać szklanką wody, dodać obraną i pokrojoną cebulę i grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Przykryć i dusić około 1,5 godziny, co jakiś czas obracając mięso. W razie konieczności podlewać odrobiną wody.
Sos powstały z duszenia mięsa (w razie konieczności dodać trochę wody) zagęścić mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Połączyć ze śmietaną. Mięso podawać polane sosem.