SKŁADNIKI:

1. Pół szklanki cukru
2. 3 szklanki mąki pszennej
3. 4 dag drożdży
4. Niepełna szklanka mleka
5. 1/3 kostki masła
6. 1 jajko
7. Litr oleju do smażenia
8. Nadzienie (do wyboru: konfitura, czekolada, krówki, owoce z syropu, masa budyniowa)
9. Cukier puder lub opcjonalnie kolorowe lukry

WYKONANIE:

Zrobić zaczyn rozcierając drożdże z łyżką cukru i dwoma łyżkami mąki oraz paroma łyżkami mleka i odstawić do wyrośnięcia.
Resztę mąki pszennej przesiać do miski i wsypać resztę cukru, wymieszać. Masło roztopić w garnuszku i ostudzić.
Do miski z mąką wlać wyrośnięty zaczyn, resztę letniego mleka i dodać jajko. Wszystko dokładnie wyrobić; na końcu wlać przestudzone masło i jeszcze chwilkę wyrabiać. Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto podzielić na około dwanaście jednakowych porcji i formować pączki nadziewając je ulubionym nadzieniem. Smażyć w gorącym oleju na złocisty kolor, wykładać na papierowy ręcznik, przekładać na talerze i posypać cukrem pudrem lub oblać lukrem.