Mięso indyka a zdrowie

0
631

Mięso indyka a zdrowie

Świadomość żywieniowa Polaków wydaje się zwiększać, a jednocześnie spożywanie niezdrowych posiłków na mieście, tzw. fast foodów jest wyjątkowo popularne i najczęściej dotyczy wysoko przetworzonego mięsa wołowego. A przecież, aby chociaż trochę ograniczyć zgubny wpływ mięs na organizm człowieka, wystarczy wybrać jeden z rodzajów mięsa drobiowego, a najlepiej mięso indycze.
Jakby tego było mało, można sobie takie mięso przygotować niejako samodzielnie, chociaż potrzebne będą do tego pisklęta indycze i mieszkanie na wsi, gdyż trudno taką hodowlę przeprowadzać w warunkach miejskich, gdzie nie ma ku temu odpowiednich warunków.
Nie będzie miał z tym problemów żaden rolnik, a kiedyś należało to do standardu, gdyż praktycznie nie spotykało się wiejskiego obejścia bez drobiowego stadka, w którym indyki widywało się również. Dlaczego nie można by było robić tak i dziś? Urozmaicać drobiowe stadko i mieć tym samym dostęp do najzdrowszego z mięs, pozyskanego dodatkowo z ziarna, a nie paszy, co do której możemy nie mieć zaufania? Można, a nawet jest to polecane.