Hodowla indyków
Indyk to duży ptak grzebiący, który w Polsce nie jest spotykany w naturze. Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie mięso indycze jest bardzo cenione. Występuje tam na terenach zadrzewionych. Także w Polsce coraz więcej osób włącza mięso indycze do swojej diety. Dobrze odchowane pisklęta indycze to gwarancja dobrej jakości mięsa o wysokich wartościach odżywczych. Młode ptaki karmi się paszą o zbilansowanym składzie, która daje ptakom możliwość szybkiego wzrostu. Wpływa także na skład mięsa, które charakteryzuje się niewielką zawartością tłuszczu, a większą ilością cennego białka. Indyki hodowane są w fermach, ale z powodzeniem można hodować je także w warunkach przydomowych. Pisklęta indycze trzeba otoczyć dobrą opieką – potrzebują ciepła, dobrego naświetlenia, właściwej ściółki i stałego dostępu paszy i wody. Indyk to także ozdoba gospodarstwa – ptaki te są pięknie ubarwione. Szczególnie tyczy się to samców, które w ten sposób starają się przypodobać samicy. Indyczki są mniejsze i skromniej ubarwione.