Smak indyka

Nie bez przyczyny mięso indycze jest polecane niemalże przez wszystkich dietetyków. Niemalże wszystkich tylko dlatego zaś, że niektórzy nie uznają żadnego mięsa za zdrowy pokarm, a co przy praktyce, jaką ma ludzkość w odniesieniu do mięsa, jest obarczone sporą dozą błędu.
Pisklęta indycze, odchowane na duże ptaki dają człowiekowi możliwość zastąpienia niezbyt zdrowego, czerwonego wołowego mięsa i wieprzowiny czymś znacznie chudszym i wartościowszym. To mięso ma w sobie dużą zawartość witamin, przede wszystkim B6 i B12, cynku oraz selenu. Wychodzi więc na to, że to mięso może być z powodzeniem stosowane w dietach odchudzających, gdyż również zawiera mało kalorii, a poza tym ma jeszcze jedną, niezwykle ważną zaletę, czyli jest smaczne.
Nie ma chyba kucharza na świecie, a już z całą pewnością nie ma pośród tych, którzy mięso uznają za niezbędne w kuchni, który nie zachwalałby indyczego mięsa pod względem kulinarnym. Ci ludzie potrafią z niego przyrządzić naprawdę smaczne potrawy, a przy odpowiedniej praktyce i zaangażowaniu, może to robić niemal każdy z nas.