Dieta odkwaszająca i dieta w chorobach wątroby

Dieta

Dieta odkwaszająca polega na wprowadzeniu do diety produktów zasadowych, które będą skutecznie neutralizować nadmiar kwasów.
Nie trzeba się tym przerażać, odkwaszenie dietą nie będzie stanowić problemu i każdy powinien sobie z tym poradzić.
Zmianę odżywiania rozpocząć trzeba będzie od dokładnej analizy tego co jemy. Należy zapisać podstawy, które jadamy najczęściej i sprawdzić jak to wygląda, jakie składniki zakwaszające spożywamy i w jakiej ilości pojawiają się w naszej diecie. Gdy okaże się, że składniki takie jak mięso, ser, jajka, dżemy, ryż, słodycze czy kawa są u nas liczne to znak, że organizm jest zakwaszony.
Natomiast trzeba się jeszcze zastanowić, jak często zjadamy warzywa, owoce, kiełki czy zdrowe soki i kasze. Jeśli rzadko to będzie czas to zmienić wszystkie wymienione produkty to właśnie szansa na odkwaszenie.
Warto więc postawić na tworzenie sobie zielonych koktajli z dodatkiem cytryny, płatków owsianych, ponieważ w ten sposób będziemy mieli prawdziwą bombę odżywczą dla naszego organizmu.
Podstawą dla diety odkwaszającej zawsze będą różnorakie warzywa. Oczywiście zacząć należy od zielonych warzyw, które tych wartości dla nas mają najwięcej. Obok tego postawić będzie można również na wszystkie składniki owocowe, oczywiście pamiętając, że jest tam sporo cukru a więc nie będzie można z owocami przesadzać oczywiście nie można również o nich zapominać
Dieta w chorobach wątroby zależy od stopnia wyrównania lub niewydolności wątroby, stanu niedożywienia pacjenta, czasu trwania choroby oraz występowania schorzeń towarzyszących.
W okresie zaostrzenia zapalenia wątroby organizm często nie toleruje produktów mlecznych. W marskości wątroby z powodu obrzęków i puchliny brzusznej należy ograniczyć podaż soli w diecie.
Pacjenci cierpiący na zaburzenia w wydzielaniu żółci i enzymów trawiennych nie tolerują nawet małej ilości tłuszczu.
Podczas układania diety należy uwzględnić wszystkie objawy choroby. Każda dieta jest zawsze dobierana indywidualnie.
Chorzy powinni unikać spożywania wszystkich tych produktów, które mogą być przez nich źle tolerowane. Posiłki muszą być przygotowywane zgodnie z zaleceniami diety lekko strawnej.
Wskazane jest gotowanie w wodzie i na parze, pieczenie w folii oraz duszenie bez dodatku tłuszczu.