Czy wszystkie warzywa są zdrowe? Z zasady powinny być. Praktyka jednak bardzo często zupełnie mija się z teorią. Dlatego też kupując warzywa warto zwracać uwagę, czy są one opatrzone symbolem mówiącym, że to zdrowa żywność.
Jak warzywa mogą nie być zdrowe? Normalnie. Ich skład witamin i soli mineralnych zależny jest bowiem w dużej mierze od tego, w jakich warunkach są hodowane. Po pierwsze musimy pamiętać, że warzywa pobierają składniki z ziemi. Jeśli będzie ona bogata w szkodliwe związki i pierwiastki, jak chociażby rtęć, to dojrzało warzywo również będzie je posiadało w swoim składzie. Drugim ważnym elementem jest sposób nawożenia. Nie da się ukryć, że sztuczne nawozy przyspieszają wzrost i sprawiają, że warzywa są dorodniejsze. Z drugiej jednak strony, wszystkie składniki zawarte w nawozach trafiają do wnętrza warzywa. W efekcie kupując taką marchewkę, czy kalafior, kupujemy bombę szkodliwych substancji, które przeplatają się z naturalną porcją witamin i minerałów. Dlatego warto zwracać uwagę na to, skąd warzywa pochodzą.