Odkąd telewizja pozwala nam oglądać tak wiele programów o gotowaniu, wszyscy staliśmy się ekspertami co do tego, jak powinna wyglądać profesjonalna kuchnia. Wiemy już, że kilka małych garnków to stanowczo za mało, aby ugotować kolację dla kilkudziesięciu osób. Wszyscy Widzieliśmy jak Magda Gessler krytycznie ocenia nieprofesjonalne wyposażenie gastronomii. Dobry Kucharz musi mieć na czym pracować. Nie chodzi tutaj tylko o dobre produkty, które oczywiście są bardzo istotne w kuchni, ale o wyposażenie czyli piec, garnki, patelnie, noże. Nie jest prawdą, że dobry kucharz potrafi zrobić coś z niczego. Z pustego i Salomon nie naleje. Żeby dobrze pracować i żeby ta praca dawała dobre rezultaty czyli w przypadku kuchni dobre jedzenie, trzeba mieć na czym pracować. Warto też pamiętać o komforcie pracy dobrego kucharza – z pewnością kucharz będzie bardziej zadowolony i zaangażowany w kuchni, w której będzie miał do dyspozycji profesjonalny sprzęt. Stąd też na tym nie warto oszczędzać. Kucharze i goście na pewno to docenią.