Różnorodność smaków

0
1003

Charakterystyczna dla ludzi, jeżeli chodzi o gusta smakowe, jest ogromna różnorodność. Jest to zadziwiające, biorąc pod uwagę, że przecież wszyscy musimy jeść, i każdy potrzebuje tych samych składników pokarmowych, ażeby sprawnie funkcjonować. Także budowa naszego ciała jest przecież taka sama, niezależnie od tego w której części świata żyjemy posiadamy te same kubeczki smakowe. Mimo to, kulinaria znacząco się różnią, nawet w krajach, które leżą blisko siebie. Inne przysmaki narodowe posiadają Niemcy, inne Francuzi, a jeszcze inne Polacy. Co więcej, wiele potraw którymi jedni się zajadają, są wręcz niemożliwe do spożycia dla innych. Za doskonały przykład niech tu posłużą ogórki kiszone. Od niepamiętnych czasów, Polacy przechowują tygodniami, lub nawet miesiącami, w piwnicach i spiżarniach, dziesiątki słoików z ogórkami. Według nas, nadaje im to wspaniałego, niepowtarzalnego smaku. Jednak Francuz nie weźmie ich nawet od ust, ponieważ stwierdzi, że jego kulinaria nie przewidują spożywania zepsutych warzyw.