Kluski z mięsem, pierogi, bigosy – czyli kulinaria śląskie. Któż z nas nie zachwycał się kluseczkami serwowanymi przez nasze babcie. Smakiem po dziś dzień pokonują frytki, hamburgery czy inne fastfoodowe oferty. Są proste w przygotowaniu. Wystarczy obrać do kilograma ziemniaków, ugotować je, przecisnąć przez praskę, wbić jajko i zmieszać z odpowiednią ilością mąki ziemniaczanej. Ilość dosypywanej mąki zależy od tego jaką chcemy uzyskać twardość kluseczek. Najsmaczniejsze są pokrojone w malutkie prostokąciki, o miękkie strukturze, polane świeżo podsmażoną słoninką z drobnymi skwarkami. Idealne do tej potrawy są ziemniaki pozostałe z poprzedniego dnia. Wystudzone i odparowane doskonale nadają się do sporządzenia kluseczek.
Potrawę można urozmaicać dodając zmielony, biały ser. Kopytka bardzo dobrze komponują się z sosami np. pieczarkowym lub pomidorowym lub zwyczajnie pomaszczone roztopionym masełkiem. Delikatnie przyrządzona wieprzowina, surówka z białej kapusty i marchewki dopełnią całości.