Ważny jest sposób podania

Jedzenie jest rzeczą niezbędną, bez której nie sposób było przeżyć i groziłaby nam śmierć głodowa. Jednak sztuka kulinarna to nie tylko zaspokajanie tej podstawowej potrzeby, ale i estetycznego gustu konsumentów. Nie chodzi tu tylko i wyłącznie o często bardzo wyrafinowany smak potraw, ale też o sposób ich podania, oraz użyte do ich jedzenie naczynia i sztućce. Żeby się o tym przekonać, najlepiej jest wybrać się do którejś z eleganckich restauracji, gdzie już sam widok serwowanych potraw powoduje zachwyt, jeszcze zanim zostaną one zjedzone. Także w życiu codziennym możemy spotkać się ze zwyczajem bardziej wystawnego podawania posiłków w pewnych okolicznościach, na przykład podczas świąt. To właśnie wtedy gospodyni wydobywa odświętną zastawę, które na co dzień się nie używa. Dotyczy to również naczyń, w których podawane są napoje. Zwyczajne kubki zastępowane są wtedy przez zupełnie inaczej wyglądające filiżanki i czarki, których użycie uchodzi za bardziej eleganckie, przez co sprzyja na pewno celebrowaniu niezwykłych chwil, jakimi niewątpliwie są święta czy uroczystości.