TWAROGOWE CIACTECZKA Z JABŁKAMI
1 vote, 9.00 avg. rating (130% score)

SKŁADNIKI:

1. Półtora szklanki mąki pszennej
2. 25 dag twarogu
3. 25 dag masła
4. 4 jabłka
5. Cukier puder do posypania
6. Masło do nasmarowania blachy

WYKONANIE:

Przesiać mąkę na stolnicę. Twaróg przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodać do mąki wraz z masłem (masło trzymać w temperaturze pokojowej, aby było miękkie). Zagnieść gładkie ciasto.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cząstki (każda polówkę jabłka pokroić na cztery cząstki).
Ciasto rozwałkować, a powstałego placka wyciąć kółka.
Na każdym kółku położyć cząstkę jabłka, złożyć na pół i mocno zlepić końce.
Blaszkę posmarować masłem i ułożyć na niej ciasteczka. Upiec w temperaturze 180 stopni Celsjusza (25-30 min.). ciastka wystudzić i oprószyć cukrem pudrem (można do cukru pudru dodać odrobinę cynamonu).