Sałatka jarzynowa
1 vote, 9.00 avg. rating (130% score)

Polska tradycja kulinarna dużą wagę przywiązuje do wykorzystania w kuchni warzyw. Można podawać je osobno, a można też zrobić pyszną sałatkę jarzynową. Jak ją się przygotowuje?
Polskie kulinaria podają wiele przepisów na sałatki jarzynowe. Ten tradycyjny, podstawowy do sałatki każe nam przygotować ugotowane ziemniaki, marchewkę i jajka na twardo. Poza tym ważne są również konserwowy groszek i kukurydza, por oraz ogórki kiszone lub konserwowe w zależności od upodobania.
Krojąc poszczególne elementy dbajmy o to, aby nie zrobić z nich papki, bo wtedy sałatka straci swój urok. I tu ważną rolę odgrywa sposób ugotowania ziemniaków i marchewki. Gotując je, starajmy się pozostawić warzywa al dente. Gdy całość mamy już pokrojoną, i warzywa leżą w jednej misce, czas je dokładnie wymieszać. Trzeba robić to jednak delikatnie, aby nie rozgnieść warzyw, bo wtedy ich konsystencja jest nie ciekawa i mało przyjemna podczas konsumpcji. Na koniec dodaje się przyprawy, oczywiście sól, pieprz oraz majonez.