CZEKOLADOWY TORCIK
1 vote, 5.00 avg. rating (90% score)

SKŁADNIKI:

1. 15 dag masła
2. 15 dag cukru
3. 1 gorzka czekolada
4. 5 dag mąki ziemniaczanej
5. 15 dag mąki pszennej
6. Pół łyżeczki aromatu waniliowego
7. łyżeczka proszku do pieczenia
8. 6 jajek
9. 4 łyżki rumu lub wiśniówki (do nasączenia biszkoptu)
10. ? litra śmietanki kremówki
11. 3 łyżki cukru
12. 3 łyżki cukru pudru
13. 2 łyżeczki żelatyny
14. 45 dag mrożonych wiśni (bez pestek)
15. Do dekoracji wiśnie z zalewy i gorzka czekolada

WYKONANIE:

Utrzeć masło z cukrem, stopniowo dodać po jednym żółtku. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzoną dodawać do masy żółtkowej. Dodać aromat i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą żółtkową. Ciasto przełożyć do formy i piec 45 minut w 180 stopniach Celsjusza. Wystudzić i przekroić na trzy placki.
Mrożone wiśnie zalać pół szklanki gorącej wody i wsypać 2 łyżki cukru; przez chwilkę gotować, odcedzić i wystudzić. Sok połączyć z alkoholem i odstawić.
Ubić śmietankę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, połączyć z rozpuszczoną żelatyną.
Krążki biszkoptu nasączyć sokiem z alkoholem, smarować masą i odcedzonymi wiśniami. Kremem posmarować także wierzch i boki ciasta, a na końcu udekorować grubymi wiórkami gorzkiej czekolady i wiśniami z zalewy.