Czekoladowe oponki
1 vote, 9.00 avg. rating (130% score)

Składniki:

1. 20 dag homogenizowanego serka waniliowego
2. 2,5 szklanki mąki pszennej
3. 3 jajka
4. 1 opakowanie cukru waniliowego
5. Skórka otarta z jednej cytryny
6. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
7. 1 opakowanie ciemnej czekoladowej polewy
8. Pół opakowania białej czekoladowej polewy
9. Olej do głębokiego smażenia

Wykonanie:

Jajka wybić do miski, wsypać cukier waniliowy i dokładnie rozbełtać. Dodać startą skórkę cytrynową, proszek do pieczenia, serek waniliowy i dokładnie wymieszać na gładką masę a następnie powoli dodawać przesianą mąkę i zagnieść aż ciasto będzie gładkie.
Ciasto podzielić na mniejsze kawałki i każdy rozwałkować na stolnicy (na grubość 1,5 cm) minimalnie podsypanej mąką. Z każdego placka wycinać szklanką okrągłe ciasteczka a w nich kieliszkiem otwory na środku.
W rondlu mocno rozgrzać tłuszcz i wkładać partiami oponki i smażyć z obydwu stron na rumiano. Po wyjęciu udekorować przygotowanymi według przepisu na opakowaniu polewami czekoladowymi.